YAHUDİLİKTE TEMEL KAVRAMLARANTİSEMİTİZM {2}

Sara YANAROCAKYaşamsal olan sadece öğrenmek değil, öğrendiğini uygulamaktır" (Avot 1) "Tora`yı öğrenmek çok önemlidir ama esas amaç kişinin öğrendiğini uygulamasıdır." (Bava Kama 17)

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yusuf BESALEL

Nazi toplama kamplarında Holokost ile en şiddetli halini yaşamış antisemitizm, Yahudiler’in eski Mısır’daki varlıklarından beri mevcut olan tarihsel bir olgudur. Daha evvel zikredilmiş örneklerin haricinde Asurlular, Babilliler, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, vb. dönemlerde antisemitzm hep var olmuştur. Örneğin Helenler sünneti bile yasaklamışlardı. Antisemitizm günümüzde de mevcuttur ve  çok çeşitli şekillerde tezahür eder. Örneğin Yahudi mezarlıklarının yağmalanması, sinagog duvarlarına gamalı haçlar çizilmesi, Yahudi karşıtı medya (basın, TV, v.s.) klasik örneklerdir. Karikatürler dahi antisemit nitelikli olabilmektedir. Kitab-I Mukaddes’ten alıntılar, kendi konumlarında tamamen değişik şeyler ifade etmekle beraber, bu karikatürlerin altına monte edilip Yahudiliği karalamak için kulallanılabilmektedir. Günümüzde tüm dünya ülkelerinde antisemitzm değişik ölçeklerde mevcuttur. (Bak: Yazarın: "Yahudi Tarihi" kitabı, Üniversal, 2000, "104 Dünya Yahudi Cemaati" bölümü). 700 Yahudi’nin mevcut olduğu Japonya’da ve 1200 Yahudi’nin mevcut olduğu Japonya’da ve 1200 Yahudi’nin kimliğini bildiği Sırbistan’da bile Yahudi düşmanlığı vardır. Antisemitizm Türkiye’de Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden beri aşırı milliyetçi unsurlarca gündemde tutulmu, günümüzde buna İsrail—Filistin sorunu yüzünden tırmanışa geçen bir köktendinci Yahudi düşmanlığı da eklenmiştir.
{Türkiye’deki antisemitizm ile ilgili olarak Bak: Yazarın "Osmanlı ve Türk Yahudileri", (II. Baskı Gözlem, 2003) adlı eseri} Ayrıca günümüzde antisemitizm bilinen dinsel ve ırksal temeldeki olumsuz yansıma yerine "antisiyonizm" olarak tanımlanan ve İsrail’in varlığı ile ilintili, hatta Birleşmiş Milletler platformunda yer alan bir görünümde sergilenmektedir. Bir taraftan da, birçok ülkede kaynağı belirsiz iddialar üzerine kurulmuş "Siyon Protokolleri" gibi kitaplar baskı üzerine baskı yapmaktadır.
Antisemitizm, daima tarihçiler, yazarlar ve sosyologlar için ilgi ve merak konusu olmuştur. Kolay anlaşılması mümkün olmayan bu olgu, derin kökenli, karmaşık süregen, değişken, kalıcı, sosyolojik, ekonomik, dinsel, pisikolojik ve siyasal bilime dayalı çok boyutlu bir konudur. Tarihsel süreç  içerisinde antisemitizm, Yahudiler’in çalışmalarında ve zekalarının gelişmesinde itici bir güç olmuştur. Ayrıca antisemitizm, bir bakıma Yahudiler’i savunmaya ve birlikte olmaya zorlayıp, asimilasyonla tamamen erimeyi önleyen bir mekanizma da oluşturmuştur. Sonuçta bu kavramla beraber Yahudiler’in huzurlu yaşayabilmesi için; dinsel ve ahlaki değerlerine bağlı kalmayı yeğlemeleri tek geçerli ve tarihçe kanıtlanan yöntem olarak görünmektedir.

devam edecek....
Kaynakça: "Yahudilik Ansiklopedisi",
Cilt I, II, III
Yusuf Besalel